Geschiedenis Adelphi

In 1999 werd het oprichten van een nieuw damesdispuut door Tragos gestimuleerd. Madelon, Haike en Fenne besloten een dispuut op te richten met het idee meer vrouwelijkheid op de kroeg te creëeren. Wat later sloten drie dames zich bij hen aan.

Damesdispuut Topaas werd gekozen als zusterdispuut vanwege de vrouwelijkheid en het feit dat zij in die tijd ook nog op donderdag borrelden. Daardoor konden ze het aspirant-dispuut helpen. 

16 februari 2000 werd officieel bekend gemaakt dat er een nieuw dispuut kwam.  21 September 2000 was de aspirantentijd voltooid en werd het dispuut geïnaugureerd.

 

Adelphi komt van Adelphoe en is een Grieks toneelstuk wat geschreven is door Terentius. De naam betekent zusterschap.  


TERENTIUS

De gebroeders (Adelphoe)

 

Genre: Komedie

Vertaling: J. Hemelrijk

Bezetting: M8 V3 + 3 figuranten

Duur: 70

Decor: 1

 

Korte inhoud

Aeschinus, de pleegzoon van Micio, is 's nachts niet thuis­gekomen van een feest. De tolerante Micio vindt dat niet erg; je moet iets door de vingers kunnen zien. Met mildheid en openheid in de opvoeding bereik je méér, dan wanneer je gezag afhangt van een hard optreden, zo luidt zijn overtuiging.

Demea, Micio 's broer en de eigenlijke vader van Aeschinus, woont met zijn brave zoon Ctesipho op het platteland. Hij komt bij Micio in de stad klagen: niets dan slechts hoort hij over Aeschinus. Nu is het weer een deur die hij ergens heeft opengebroken en een meisje, dat hij heeft ontvoerd. Volgens Demea moet Micio hem harder aanpakken.

Even later komt Aeschinus met de prostituee Bacchis thuis, die hij uit het huis van de souteneur Sannio heeft ontvoerd. Zij is echter bestemd voor zijn broer Ctesipho, dieinmiddels dolblij is gearriveerd (en dus niet zo braaf op het platteland zit als zijn vader denkt).

In het huis van Micio 's buurvrouw Sostrata ligt ondertussen de dochter Pamphila in barensweeën. Het kind blijkt verwekt door Aeschinus, die de zaak al die tijd voor zijn pleegvader Micio verborgen heeft gehouden. Er ontstaat flinke verwarring, nadat Aeschinus met Bacchis is gesignaleerd: blijkbaar houdt hij niet meer van Pamphila. Door dit misverstand raakt Aeschinus diep in de put. Bovendien is hij bang voor de reactie van zijn pleegvader. Deze vergeeft hem zijn misstap echter (hoewel niet direct) en geeft opdracht de bruiloft volk te bereiden.

Demea heeft inmiddels ontdekt, dat zijn zoon Ctesipho in Micio 's huis aan de drank en aan Bacchis zit. Micio weet zijn woedende broer weer te kalmeren. Uiteindelijk verbaast de starre Demea iedereen door zijn plotse­ling buitengewoon vriendelijke en milde houding. Zijn tolerante broer zet hij hiermee een hak (hij koppelt hem onder meer aan de buurvrouw en zorgt dat er een paar slaven in vrijheid worden gesteld) en verdringt hem van de eerste plaats wat betreft populariteit.

 

Personages

Bacchis: prostituee.

Canthara: slavin, oude voedster van Pamphila.

Ctesipho: zoon van Demea die streng wordt opgevoed.

Demea: broer van Micio, vader van Aeschinus en Ctesipho. Streng. Aeschinus: zoon van Demea die door Micio wordt opgevoed.

Dromo: jonge slaaf van Micio.

Geta: slaaf van Sostrata.

Hegio: oudere man, bloedverwant van Pamphila.

Micio: oudere vrijgezel, broer van Demea, pleegvader van Aeschinus, tolerant.

Parmeno: slaaf van Aeschinus.

Sannio: souteneur.

Sostrata: weduwe, Micio 's buurvrouw, moeder van Aeschinus' geliefde Pamphila.

Stephanio: jonge slaaf van Micio

Syrus: oudere slaaf van Aeschinus.